Background

Elämäsi kesä -kilpailun voittajat ihastuivat Loviisaan

Yö leirintäalueella yllätti Essin, Hetan, Senjan ja Sinin täydellisesti. Mahtava fiilis ja aamu-usva merenlahdella! Ruukin seutu ja melontaretki kruunasivat aktiiviloman. Sauna, hyvä ruoka ja ihmisten ystävällisyys… Ei yhtään stiplua, naiset kommentoivat.

Teksti: Reija Kokkola
Kuvat: Kalevi Ketoluoto

Espoolainen Essi Haapaniemi huomasi Loviisan Elämäsi kesä -kampanjan netissä ja päätti lähettää hakemuksen. Tarjolla oli pitkä viikonloppu Loviisassa, mutta ennen kaikkea juuri Essiä kiinnostavia ulkoiluaktiviteetteja.

– Olen ollut aiemmin pari kertaa Loviisassa melomassa. Ja nyt tarjoutui mahdollisuus tulla Loviisaan melomaan ja kokemaan muutenkin alueen luonnon läheisyyttä ystävien kanssa. Tiesin hakemusta tehdessäni, että saan mukaan kolme samanhenkistä ystävääni.

Matkaan lähtivät Essin lisäksi Heta JutilaSenja Assinen ja Sini Savolainen.

Essin ystävillä ei ollut minkäänlaista kokemusta Loviisasta, eikä oikein ennakko-odotuksiakaan. Kaupungin nimi oli tuttu, ja voimalaitoksen he tiesivät olevan Loviisassa.

Heta on lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta, joten matkailu itäiselle Uudellemaalle oli hänelle uutta. Senja myöntää, että oli jopa hieman vaikeaa sijoittaa Loviisa Suomen kartalle. Hänelle tutumpia olivat läntiset seudut, kuten Fiskars ja Tammisaari.

– Loviisa olikin sitten ihan valtavan positiivinen yllätys. Ihana kaupunki ja mahtava luonto.

– Pitkä viikonloppu täällä on ollut upea kokemus. Kaikki on sujunut hienosti, ja olemme saaneet nauttia ulkoilma-aktiviteeteista.

 

Onko tämä leirintäalue?

Ensimmäisen yön nuoret kaupunkilaisnaiset viettivät Loviisa Campingin alueella Willa Björkstenissä.

Apua, yö leirintäalueella? Se kuulosti alkuun hieman luotaantyöntävältä ajatukselta. Mutta kun he saapuivat Tamminiemeen, yllätys oli valtava. Onko tämä edes leirintäalue, Senja sanoo miettineensä.

– Sehän on aivan upea, ainutlaatuinen camping-alue! Paikan fiilis oli luksusta, kuten myös yöpyminen prameassa rakennuksessa, Senja toteaa Willa Björkstenista.

Paikan siisteys ja kauneus tekivät vierailijoihin suuren vaikutuksen. Yö historiallisessa rakennuksessa oli ikimuistoinen, kuten myös Loviisan lahden aamu-usva.

– Saimme nähdä auringonnousun laiturilta. Todella kaunista. Sen muistaa varmasti pitkään, valokuvausta harrastava Essi sanoo.

Tarjolla oli polkupyöriä, mutta Essi, Heta, Senja ja Sini tutustuivat kaupunkiin kävellen. Sää oli kaunis, ja rannan sekä alakaupungin kauneus häikäisivät. Kampanjan voittajina he saivat myös syödä loviisalaisessa Osteria Localessa.

– Olemme aika tarkkoja ruoan laadun suhteen. Meille merkitsee paljon myös paikan estetiikka, sisustus ja palvelu. Localessa kaikki oli priimaa. Voimme suositella, naiset sanovat yhdestä suusta.

Sateesta saunan lämpöön 

Koska kyseessä oli ulkoilmapainotteinen viikonloppu Loviisassa, Essi, Senja, Sini ja Heta pääsivät Strömforsin ruukkiin yöpymään ja melomaan. Yöpyminen Armonlinnassa oli huikea kokemus luonnon kauneutta arvostaville vierailijoille. Onko tämä meidän yöpymispaikkamme, he ihmettelivät nähdessään pittoreskin rakennuksen.

– Ikkunasta oli suora näkymä lammelle, jota aamuaurinko valaisi. Kaikki se vesi siinä lähellä oli hienoa, Heta kuvailee.

Ensin he kiertelivät ruukin alueella tutustuen museoon ja alueen historiaan. Shoppailtavaakin löytyi, ja ihmisten ystävällisyys teki vaikutuksen.

Wellsterin järjestämän melontaretken ammattimaisuutta kaupunkilaisnaiset arvostivat.

– Melontaretken vetäjä otti meidät kokonaisvaltaisesti huomioon. Hän tutustui taustoihimme, otti huomioon aiemman kokemuksen ja kenties pelkomme. Eihän ole välttämättä helppoa lähteä melomaan, jos ei ole aiempaa kokemusta, kuten Essillä. Nyt melontaretkestä tuli tosi hieno kokemus, Senja ja Heta kiittävät.

Melontaretkelle osui viikonlopun ainoa sade, mutta sekään ei haitannut, sillä retken vetäjä Jari Jokinen ohjasi melojat suojaista reittiä. Sade ehkä jopa lisäsi retken arvoa, sillä saunominen Strömfors Saunassa tuntui aivan mahtavalta sen jälkeen. Saunalla pääsee niin jokeen vilvoittelemaan kuin paljuun lämmittelemään.

– Ja siihen päälle vielä herkullinen ruokailu Ruukinmyllyssä. Tosi laadukasta, naiset toteavat.

Yksi asia heiltä jäi kuitenkin kokematta. Nimittäin Loviisan yöelämä. Kolmenkympin kieppeillä olevat vierailijat sanovat olevansa vähän ”mummoja”. Illat kuluivat kasvonaamioiden ja muutaman viinilasin parissa.

– Täytyi jättää jotain myös ensi kertaan, he nauravat.

Niin, miltä tuntuisi tulla uudestaan Loviisaan?

Senja vastaa kaikkien puolesta.

– Ehdottomasti tulemme! Ajomatka pääkaupunkiseudulta on yllättävän lyhyt. Tänne voi tulla käymään vaikkei yöpyisikään. Itse olen city-ihminen, mutta ehkä jonain päivänä voisin asua kesämökkiläisenä meren äärellä tai vanhassa kaupungissa.