Background

Vinnarna i tävlingen Ditt livs sommar blev förtjusta i Lovisa

En grupp från Helsingfors fick ett skräddarsytt veckoslut i Lovisa helt enligt egna önskemål. Veckoslutet innehöll roliga saker, motion, god mat och fantastiska landskap. Och framförallt nya upplevelser. Under färden med kyrkobåten hittade gruppen på ett nytt namn för ett heavyband – Dunkahäll!

Text: Reija Kokkola
Bilder: Päivi Ahvonen

Gruppen som vann tävlingen Ditt livs sommar, arrangerad av Lovisa turistbyrå, har som avslutning på veckoslutet anlänt till Kaisa och Tuomo Korpelas hem Pitkänpöydäntalo för att avnjuta lunch. Åtta glada och nöjda Helsingforsbor öser alla beröm över Lovisa. Under veckoslutet har det hänt mycket. Enligt gruppens önskemål har arrangörerna skräddarsytt ett program som innehöll allt möjligt roligt. Pristagarna har fått massor av fakta om Lovisa, de har fått motion, erfarenheter och nya upplevelser. Den här morgonen hade de avnjutit en frukost, som Café Skeppsbron förberett, på Österstjernans däck i morgonsolen. Natten hade de tillbringat inne i den lätt gungande paketjakten och de hade sovit gott.

– Första natten tillbringade vi i Pilastrarna. Också det var en fin upplevelse. Det kändes spännande att det i det gamla trähuset också fanns en simbassäng, berättar Aku Vainikainen som hade samlat ihop gruppen.

Många skickade in ansökningar och ville vara med i tävlingen. De motiverade varför just deras grupp skulle vara värda att få en minisemester under ett veckoslut i Lovisa. Vainikainen såg en reklam klistrad på ett ryggstöd i en buss i Helsingfors och han tog tillfället i akt. Hans tidigare erfarenheter av Lovisa inskränkte sig till ett enda besök – en utflykt med skolan till kärnkraftverket, men det var ett tag sedan.
Vad skrev han då till Lovisas turism- och marknadsföringsteam?

– Jag berättade att vi alla har något slag av vändpunkt framför oss i livet. Till gruppen hör tre par och två kompisar. Vi har kommit till det skedet av livet att vi funderar på att köpa bostad eller bilda familj. Vi undrade om vi kan bo bekvämt någon annanstans än i Helsingfors, säger Vainikainen.

Frisbeegolfbanan
en av Finlands bästa

Gemensamma intressen för alla i gruppen är frisbeegolf och musik. Därför ville de absolut bekanta sig med Lovisas frisbeegolfbana. Vainikainen, som är en hänförd frisbeegolfentusiast, blev väldigt imponerad av banan. Endast den bana som finns i Mejlans i Helsingfors får lika bra betyg.

– I vår grupp håller alla killar på med frisbeegolf. Banan i Lovisa var en fin upplevelse. Den är tillräckligt utmanande och bjuder dessutom på fantastiska landskap.

Gruppen som gillar att röra på sig ville också uppleva Lovisa till havs. Därför hade den lagt kyrkobåtsrodd till och från Dunkahäll på sin önskelista. Ingen i gruppen hade gjort något liknande tidigare. Att samtidigt få träna och känna doften av havet var en upplevelse. Då gruppen närmade sig holmen fick Joonas Vepsä, som spelar gitarr i ett heavyband, en idé: Dunkahäll kunde mycket väl vara namnet på ett heavyband!

– Så låter namnet, säger Vainikainen som också spelar gitarr.

Gänget bekantade sig även med Lovisa på cykel. Den förtjusande åsen och de gamla vackra byggnaderna gjorde ett oförglömligt intryck. Innan lunchen hos Korpelas gjordes ett besök hos familjen Karvonen som har renoverat Vackerbacka. Också det var en upplevelse.

– Här finns väldigt trevliga människor. I går åt vi på restaurang Saltbodan. Maten och serveringen var utmärkt.

Ett hem i Lovisa?

Lunchen som Kaisa Korpela och Ilona Turkka färdigställt finns framdukad på Korpelas fina verandra. Här bjuds på olika sorter av fisk, sallader, såser, nypotatis och ägg som gårdens hönor värpt. Snart ska gruppen åter åka tillbaka till Helsingfors, via Malmgård herrgård. Det är trevligt att konstatera att gruppen har njutit av sin specialdesignade minisemester.

– Vi har haft lagom med roliga saker att göra och vi har känt att vi har haft semester, säger Taika Tuunanen.

– Tidtabellen har varit perfekt. Vi har inte i något skede känt att vi haft bråttom, utan vi har fått röra oss här i den takt vi själv velat, säger Miika Forsström.

Tuunanen börjar fråga vad bostäderna här kostar. Vilka jobb finns det? Är det lätt att bilda nätverk? Måste man kunna svenska? Vi berättar att svenska språket behövs i vissa yrken, men överlag förhåller man sig avslappnad i språkfrågan. Dessutom finns Pakkoklubben där helt finskspråkiga får öva upp sina kunskaper i svenska. Tuunanen ställer fler frågor, ”för nog är vi ju alla snart på väg att flytta till Lovisa”. Hon säger det halvt på skämt, men kanske tanken om att bo i en liten småstad nu börjar gro.

– Åtminstone kommer vi säkert hit på nytt, säger de alla.

Kampanjen
”Ditt livs sommar”
17.4–19.5.2017

Fyra veckor, varav två i bussar och två i spårvagnar i Helsingfors

  • 80 centrumlinjer med kampanjmaterial på 4 000 ryggstöd
  • 92 spårvagnar med stora kampanjytor på gatusidan av vagnen
  • kampanjen hänvisar till elamasikesa.fi -sajten

Av de 3 300 som besökte kampanjsidan deltog 1 232 i tävlingen, varav

62 % från Helsingfors
7 % från Tammerfors
5 % från Lovisa
4 % från Vanda
3 % från Esbo
2 % från Åbo
2 % från Borgå